Ευρωμπάσκετ 2017: Έτοιμοι για τον αυριανό προημιτελικό με τη Ρωσία, όπως δήλωσαν Κώστας Μίσσας, Κώστας Παπανικολάου και Γιώργος Μπόγρης - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

12.9.17

Ευρωμπάσκετ 2017: Έτοιμοι για τον αυριανό προημιτελικό με τη Ρωσία, όπως δήλωσαν Κώστας Μίσσας, Κώστας Παπανικολάου και Γιώργος Μπόγρης


Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ανέφερε: «Οι οκτώ ομάδες που έχουν φτάσει εδώ είναι όλες πολύ καλές. Όλες θέλουν να προχωρήσουν, παίζει ρόλο ποιος το θέλει πάρα πολύ και ποιος θα κάνει την υπέρβαση. Η μαχητικότητα παίζει μεγάλο ρόλο και θα πρέπει η Ρωσία να μη βρει ρυθμό. Η επιθετική άμυνα είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για να τους αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Θεωρώ πως έχουμε πιθανότητες, αν προσεγγίσουμε το ματς με λογική και σοβαρότητα. Θέλουμε να τρέξουμε, από τη στιγμή που θα έχουμε τη συγκέντρωση να πάρουμε τα ριμπάουντ. Η Ρωσία παίζει επίσης επιθετικά στην άμυνα και θα πρέπει να έχουμε υπομονή για να χτυπάμε στη δεύτερη και τρίτη γραμμή άμυνας. Θα πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των λαθών μας, που είναι κοντά στα 10. Σε αυτή τη λογική υπάρχει συγκεκριμένη προετοιμασία. Ο Σβεντ πρέπει να αποκοπεί από την ομάδα και ένα άλλο στοιχείο είναι πως η Ρωσία παίζει κάποιες φορές με δύο τεσσάρια και χωρίς σέντερ. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα στοιχεία για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συγκέντρωση και το θέλω, περισσότερο από τους αντιπάλους, είναι πολύ σημαντικά για να τρέξεις, να πάρεις ένα ριμπάουντ και στη συνέχεια να έχεις την υπομονή να χτυπάς σε συγκεκριμένους παίκτες, κάτι που έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να κάνουμε».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του Σβεντ τόνισε: «Θα πρέπει να παίξουμε με το μυαλό του αποκόπτοντάς τον από την ομάδα. Θέλει επιθετική άμυνα, για να μπει σε μια άλλη διαδικασία. Το πιο βασικό είναι να μην εμπλακεί πολύ με την μπάλα στα χέρια του. Η άμυνα είναι βάση, αλλά η ατομική άμυνα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να κερδίσεις εσύ ψυχολογία και να περάσεις αρνητική ψυχολογία στον αντίπαλο. Αυτό γίνεται με επιθετική άμυνα. Δεν πρέπει να βρει ρυθμό η Ρωσία κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το τρανζίσιον αλλά και στο σετ παιχνίδι. Αν εστιάσουμε μόνο σε 1-2 παίκτες υπάρχει κίνδυνος από άλλους παίκτες που είναι για παράδειγμα καλοί σουτέρ. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλους».

Σχετικά με την άμυνα στον Μοζγκόφ είπε: «Πάντα ξεκινάμε με άμυνα ένας εναντίον ενός, που τα παιδιά έδειξαν πως μπορούν να το κάνουν. Από εκεί και πέρα υπάρχει και εναλλακτικό πλάνο».

Για το παιχνίδι κυριαρχίας απέναντι στη Λιθουανία είπε: «Η Κροατία ήταν σε εκπληκτική κατάσταση και στο ματς με τη Ρωσία είχε μια διαφορετική εικόνα. Είναι θέμα προσέγγισης. Δεν μπορείς να έχεις την απόλυτη κυριαρχία σε κάθε παιχνίδι. Χρειάζεται συγκέντρωση για να κάνεις αυτά που θες σε άμυνα κι επίθεση. Μια ομάδα που μπορεί και βρίσκει το δρόμο προς το καλάθι με διάφορες μορφές, μπορεί κάποια στιγμή και στην άμυνα να μην είναι τόσο καλή, αλλά αν έχεις συχνότητα εκεί θα βρεθεί το τρίλεπτο-τετράλεπτο που θα σε βοηθήσει μέσω και της άμυνας να αλλάξεις το σκορ. Γενικά εμείς σε όλα τα παιχνίδια, από τη στιγμή που πάρουμε τα καθαρά ριμπάουντ και ανοίξουμε το γήπεδο, έχουμε πλεονέκτημα. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό με διάφορες μορφές. Στα τελευταία ματς έχουμε βάλει κι άλλα plays, ώστε να μην μπορεί πολύ εύκολα να μας διαβάσει ο αντίπαλος. Όμως δεν παίζουμε μόνοι μας, αλλά υπάρχει και αντίπαλος. Άλλα πράγματα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κι άλλα λιγότερη».

Ερωτηθείς αν η Ρωσία έχει ομοιότητες στο παιχνίδι με την Ελλάδα και αν έχει επιρροή από Έλληνες προπονητές απάντησε: «Αναμφισβήτητα η επίδραση από Έλληνες προπονητές είναι δεδομένη. Αυτό έχει να κάνει με τη σοβαρότητα στο σετ παιχνίδι, γιατί όλες αυτές οι ομάδες είχαν ικανότητα στο γρήγορο παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή, αν θέλουμε να πούμε κάτι ιδιαίτερο για αυτή τη ρωσική ομάδα, είναι η σοβαρότητα που έχει σε σχέση με τις προηγούμενες».

Σχετικά με το στόχο της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ υπογράμμισε: «Όταν είχα μιλήσει για μετάλλιο ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην ομάδα. Πάμε βήμα-βήμα, αυτή είναι η λογική μας, δεν μπορούμε να πάμε σε άλλη λογική».

Ο Κώστας Παπανικολάου τόνισε από τη δική του πλευρά: «Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που μπορείς να πεις για ένα ματς σαν κι αυτό, με τη ζώνη μεταλλίων να φαίνεται στο βάθος. Να δώσουμε τα πάντα για να μπούμε μετά από χρόνια στη διεκδίκηση των μεταλλίων. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, η Ρωσία είναι πολύ σκληρή ομάδα, παίζει πολύ κλειστά με αθλητικά κορμιά και θέλουμε να προετοιμαστούμε για να είμαστε έτοιμοι».

Σε ερώτηση για το αν η πίεση λειτούργησε θετικά για την Εθνική στα προηγούμενα παιχνίδια απάντησε: «Όταν παίζεις με την πλάτη στον τοίχο σε βοηθά στο ότι δεν μπορείς να πας πιο πίσω ή πιο κάτω. Εμείς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, αναθεωρήσαμε πώς πρέπει να δουλέψουμε και να σεβαστούμε τους εαυτούς μας πρώτα από όλα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ομάδα ως τότε δεν δούλευε ή δεν ήθελε. Πάντα υπάρχει αντίπαλος, που μπορεί να είναι καλύτερος. Εμείς στην προετοιμασία και στα πρώτα ματς προσπαθούσαμε να βρούμε τον εαυτό μας, αλλά τώρα είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως γίναμε υπερομάδα. Συζητήσαμε όλοι μαζί, δώσαμε αυτοπεποίθηση ο ένας στον άλλο και αυτό φαίνεται πλέον προς τα έξω πόσο πιο καλή ψυχολογία υπάρχει, γιατί το κλίμα δεν ήταν ποτέ κακό. Όλα συνδέονται για να βγει μια καλή εικόνα στον αγώνα και αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο».

Για το αν νιώθει πιο ευνοϊκές τις συνθήκες πρόκρισης σε σχέση με το 2015 απάντησε: «Δεν θα μπω στη διαδικασία σύγκρισης με το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα καλό μομέντουμ και αυτό σου δίνει μια παραπάνω διάθεση να παίξεις. Θα είμαστε έτοιμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να μπούμε στη ζώνη των μεταλλίων, αλλά δεν παίζουμε μόνοι μας. Αν έχουμε την ίδια προσήλωση και επιθυμία με το ματς με τη Λιθουανία, θα έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα. Από εκεί ξεκινάνε όλα».

Σχετικά με την παρουσία του Κώστα Σλούκα είπε: «Σίγουρα είμαστε χαρούμενοι με τα παιχνίδια που κάνει ο Κώστας, αλλά και ο Νικ. Έχουν ανεβάσει την ομάδα ένα επίπεδο και ίσως λέω και λίγο. Ελπίζω να συνεχίσουν έτσι, κι εμείς τους βοηθάμε όσο περισσότερο μπορούμε. Το θέμα είναι να παίζει καλύτερα η ομάδα, αυτό είναι το πιο ουσιαστικό, ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να πετύχει κάτι όμορφο».

Τέλος, ο Γιώργος Μπόγρης δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε εδώ. Ήταν μεγάλη η νίκη σαν αουτσάιντερ απέναντι σε μια ομάδα όπως η Λιθουανία. Η Ρωσία είναι μία ομάδα που είναι στα μέτρα μας, ταιριάζει σε μας και μπορούμε να την παίξουμε. Έχει κάποιες αδυναμίες και θα πρέπει να μειώσουμε τα πλεονεκτήματά τους, αλλά πλέον η ομάδα έχει μπει σε κλίμα πρωταθλητισμού. Θέλουμε πάρα πολύ να μπούμε μετά από χρόνια στη ζώνη των μεταλλίων. Τα προηγούμενα παιχνίδια ήταν ένα πολύ κομβικό το σημείο που η ομάδα άλλαξε το τσιπάκι κι έπαιξε καλό μπάσκετ. Είναι και η σημασία του ματς που παίζει ρόλο. Είμαστε παίκτες που μας δίνει κίνητρο πόσο καλή είναι η αντίπαλη ομάδα και αυτό έπαιξε ρόλο για να αλλάξει το μυαλό μας και να πάρουμε μια πολύ σημαντική νίκη. Αυτή η επιτυχία μάς δίνει έξτρα ώθηση για να συνεχίσουμε».
basket.gr