ΕΟΚ | Εθνική Ανδρών, Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Μ. Βρετανία-Ελλάδα 92-95 Δηλώσεις μετά τον αγώνα(vid) - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

25.11.17

ΕΟΚ | Εθνική Ανδρών, Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Μ. Βρετανία-Ελλάδα 92-95 Δηλώσεις μετά τον αγώνα(vid)


Η Εθνική Ανδρών άρχισε νικηφόρα την πορεία της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 επικρατώντας της Μεγάλης Βρετανίας στο Λέστερ με 95-92 στην παράταση (κ.α. 83-83). Πλέον η ελληνική ομάδα δίνει ραντεβού με το κοινό της τη Δευτέρα στο Ηράκλειο (17:00) για την αναμέτρηση με το Ισραήλ, που στον άλλο αγώνα του ογδόου ομίλου είχε νικήσει νωρίτερα 88-68 την Εσθονία στο Τελ Αβίβ.

Κόνιαρης, Αθηναίου, Βασιλόπουλος, Μαργαρίτης, Μπουρούσης άρχισαν το ματς για την Εθνική. Κλαρκ και Σόκο έκαναν ζημιά πετυχαίνοντας από πέντε πόντους στο ξεκίνημα για τους γηπεδούχους (10-6), ωστόσο η ελληνική ομάδα βελτίωσε σταδιακά την άμυνά της και με αιχμές τους Μπουρούση και Βασιλόπουλο πέρασε μπροστά (12-15) και έκλεισε σε θέση οδηγού το πρώτο δεκάλεπτο (17-18). Τα τρίποντα από Οκερεαφόρ και Χέσον επέτρεψαν στους Βρετανούς να προηγηθούν με 30-24, αλλά πέντε προσωπικοί πόντοι του Αθηναίου επανέφεραν την ισορροπία (35-35) που διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, 37-37.

Φτάνοντας τα 9/14 τρίποντα η Μ. Βρετανία ξέφυγε 48-41 στις αρχές της τρίτης περιόδου, αλλά με τον Μπουρούση μπροστάρη και ένα δύσκολο τρίποντο του Αθηναίου η Εθνική αντέδρασε άμεσα και πλησίασε στον πόντο (52-51). Οι καλές άμυνες του Βασιλόπουλου οδήγησαν στο προσπέρασμα (52-55) λίγο πριν το τέλος του δεκαλέπτου και για πρώτη φορά στο +5, 56-61, στις αρχές της τελευταίας περιόδου. Ο Λαρεντζάκης ανέβασε την ελληνική ομάδα στους οκτώ (59-67) πέντε λεπτά πριν το τέλος, ενώ το γκολ-φάουλ του Μπουρούση και το τρίποντο του Γιαννόπουλου εκτόξευσαν τη διαφορά στο +12 (63-75) με 3:08 να απομένουν. Ο Λόρενς με ένα προσωπικό σερί μείωσε την απόσταση στο μισό (70-76) στο 1:52 πριν το τέλος και οι Βρετανοί εκμεταλλευόμενοι τα λάθη της Εθνικής έστειλαν το ματς στην παράταση με λέι απ του Φίλιπ σχεδόν στην εκπνοή.

Στο έξτρα πεντάλεπτο τα λάθη συνεχίστηκαν και οι γηπεδούχοι έφτασαν στο 90-86, όμως η Εθνική είχε τις απαντήσεις και με μεγάλο τρίποντο του Αθηναίου στα 3,4’’ πριν το τέλος πέρασε μπροστά (92-94) και πήρε τη νίκη μετά την άμυνα του Γιαννόπουλου και τη βολή του Μαργαρίτη.

Διαιτητές: Ζουράποβιτς (Βοσνία), Βιτκάουσκας (Λιθουανία), Κάρντουμ (Κροατία).
Δεκάλεπτα: 17-18, 37-37, 54-55, 83-83, (πρτ.) 92-95.

Μ. Βρετανία (Γκαρμπελότο): Σόκο 13 (9 ριμπ.), Λόρενς 14 (6 ασίστ), Οκερεαφόρ 14 (6 ασίστ), Νέλσον 3 (5 ριμπ.), Κλαρκ 17, Μάρεϊ 12, Φίλιπ 8, Ατσάρα 2, Χέσον 9.

Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Κατσίβελης, Λαρεντζάκης 18 (6 ριμπ.), Κόνιαρης, Αθηναίου 18 (4 ασίστ), Μπουρούσης 32 (8 ριμπ.), Μαργαρίτης 5 (6 ριμπ., 4 ασίστ), Σάκοτα 4 (4 ριμπ.), Βασιλόπουλος 9 (6 ριμπ., 5 τάπες), Γκίκας, Γιαννόπουλος 8, Μήτογλου 1 (5 ριμπ.).

basket.gr






Θανάσης Σκουρτόπουλος: «Ήταν ένα πολύ καλό παιχνίδι. Είχαμε τους παίκτες για λίγες μέρες και σε αυτή την κατάσταση η Μ. Βρετανία είχε το πλεονέκτημα έχοντας σχεδόν την ίδια ομάδα με το Ευρωμπάσκετ, ενώ εμείς έπρεπε να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Για μας υπήρχε η πίεση για τη νίκη, αλλά μετά από ένα πολύ καλό τέταρτο δεκάλεπτο στα τελευταία δευτερόλεπτα πήγαμε να γκρεμίσουμε ό,τι χτίζαμε. Καταλαβαίνω ότι οι παίκτες είχαν άγχος, αλλά μάλλον χαλαρώσαμε κι αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος. Ηρεμήσαμε στην παράταση επιτεθήκαμε στον Κλαρκ που ήταν κουρασμένος και ο Αθηναίου πέτυχε ένα μεγάλο σουτ. Συγχαρητήρια στη Μεγάλη Βρετανία και της εύχομαι καλή συνέχεια. Τώρα έχουμε την επιστροφή μας και έναν δύσκολο αγώνα με το Ισραήλ. Το πρόβλημα για μας ήταν ότι παίζουμε με παίκτες που δεν έχουν παίξει μαζί. Δεν ξέρουμε ποιους παίκτες θα έχουμε διαθέσιμους σε κάθε αγώνα ή τι θα γίνει αν υπάρξουν τραυματισμοί. Είναι δύσκολο να σχηματίσεις ένα καλό ρόστερ υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά θα πρέπει να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες».

Για το ενδεχόμενο παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα προκριματικά είπε: «Έχουμε άλλους τρεις παίκτες στο ΝΒΑ πέραν Θα μιλήσουμε μαζί τους, ίσως να ταξιδέψω και στις ΗΠΑ. Έχουμε δύο ματς στο τέλος Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου Πιστεύουμε πως θα έχουμε τον Γιάννη τουλάχιστον σε έναν αγώνα. Θα μιλήσουμε μαζί του, θα δούμε το πρόγραμμα που έχει με τους Μπακς και θα αποφασίσουμε το καλύτερο για εκείνον και την ομάδα. Μπορώ να σας πω ότι ο Γιάννης θα έχει συνέχεια με την Εθνική. Το πρόβλημα το καλοκαίρι ήταν σοβαρό. Ίσως με καλύτερη επικοινωνία με τους Μπακς να το ξέραμε νωρίτερα. Πάντως ο Γιάννης θα έχει σίγουρα συνέχεια στην Εθνική».

Γιάννης Αθηναίου: «Κερδίσαμε και αυτό ήταν το σημαντικό. Το τρίποντο έτυχε και μπήκε. Ευτυχώς, όλα καλά στο τέλος. Θα μπορούσαμε να το είχαμε πάρει ακόμη πιο εύκολα το παιχνίδι. Υπήρχε πίεση, αλλά το καλό είναι ότι νικήσαμε. Τέλος καλό όλα καλά».

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: «Ξέραμε ότι η Μ. Βρετανία είναι πολύ σκληρή ομάδα. Εμείς είμαστε μία νέα ομάδα και είχαμε μόνο τρεις μέρες για να δουλέψουμε, γι’ αυτό και ήταν πολύ σημαντική η νίκη. Έτσι όπως πήγε το παιχνίδι θα μπορούσαμε να το κερδίσουμε στην κανονική διάρκεια αλλά κάναμε κάποια απαράδεκτα λάθη. Όμως στο τέλος πετύχαμε κάποια μεγάλα καλάθια, βγάλαμε καρδιά και κερδίσαμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη νίκη και συνεχίζουμε για τα επόμενα παιχνίδια. Οι περισσότεροι δεν έχουμε παίξει ξανά μαζί, αλλά το καλό είναι πως υπάρχει θέληση από όλους».