ΕΟΚ | Εθνική Γυναικών: Ελλάδα-Μ. Βρετανία 61-59. Γυναικών: Δηλώσεις Κώστας Κεραμιδάς, Άρτεμις Σπανού, Ελεάννα Χριστινάκη - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

15.11.17

ΕΟΚ | Εθνική Γυναικών: Ελλάδα-Μ. Βρετανία 61-59. Γυναικών: Δηλώσεις Κώστας Κεραμιδάς, Άρτεμις Σπανού, Ελεάννα Χριστινάκη


Η Εθνική Γυναικών έκανε το 2/2 που ήθελε με το 61-59 επί της Μεγάλης Βρετανίας στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης στην Κοζάνη.

Το πρώτο «παράθυρο» της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2019 έκλεισε όπως το ήθελε η ελληνική ομάδα, που πλέον ανανέωσε το ραντεβού της για το Φεβρουάριο: Στις 10/2 με το Ισραήλ εκτός έδρας και στις 14/2 με την Πορτογαλία εντός.

Αν κάποια ομάδα ξεκίνησε καλύτερα στο παιχνίδι αυτή ήταν η Μεγάλη Βρετανία. Έφτασε στο 6-13 (6’30’’), αλλά στο τέλος της περιόδου το τρίποντο της Ελεάννας Χριστινάκη έφερε και την απόλυτη ισορροπία στην αναμέτρηση (13-13). Η Άρτεμις Σπανού έδωσε το προβάδισμα (17-16, 13’20’’) με την Σταμάτη να στέλνει τη διαφορά στο +4 (20-16 στο 14’45’’ και 24-20 στο 16’). Οι δύο ομάδες συνέχιζαν άστοχες από μακρινή απόσταση (1//12 για την Μ. Βρετανία, 2/14 για την Ελλάδα). Η ελληνική ομάδα έκλεισε προηγούμενη το πρώτο ημίχρονο (30-26) με τις Στέλλα Φουράκη και Άννα Σπυριδοπούλου.

H πίεση στην άμυνα και η υπομονή στην επίθεση έφεραν τα αποτελέσματα που ζητούσε η Ελλάδα. Το τρίποντο της Σταμάτη και τα δύο κλεψίματα της Χριστινάκη που οδήγησαν σε ισάριθμα λέι απ, έστειλαν τη διαφορά για πρώτη φορά στο +9 (39-30,25’). Η σκυτάλη πέρασε στα χέρια της Στέλλας Καλτσίδου για το +10 (46-36, 29’). Η Εβίνα Μάλτση την διατήρησε στα ίδια επίπεδα (49-39, 31’). Η Μεγάλη Βρετανία βρήκε τον τρόπο με το δικό της πάθος, παίρνοντας επιθετικά ριμπάουντ να μειώσει τη διαφορά και να διεκδικήσει τη νίκη ως το φινάλε με το τελικό 61-59 όμως να οδηγεί σε πανηγυρισμούς την ελληνική ομάδα.

*Η Ελεάννα Χριστινάκη έκανε ατομικό ρεκόρ με τη Εθνική Γυναικών με τους 18 πόντους που σημείωσε. Το προηγούμενο ήταν οι 12 πόντοι που είχε σημειώσει σε φιλικό αγώνα στις 27 Μαϊου 2015 με τη Λιθουανία.

Διαιτητές: Τσέκοφ (Βουλγαρία), Σμίλιανιτς (Σερβία), Πέρλιτς (Κροατία)

Δεκάλεπτα: 13-13, 30-26, 46-39, 61-59

Ελλάδα (Κεραμιδάς): Σταμάτη 10, Χατζηνικολάου 6 (5κλ), Μάλτση 5, Νικολοπούλου 2, Σωτηρίου 2, Σπανού 6 (10ρ), Φουράκη 2, Σπυριδοπούλου 2, Καλτσίδου 8 (5 α), Χριστινάκη 18

Μ. Βρετανία (Μπουθέτα): Πράιορ, Τζόουνς 3, Κόλινς 7, Βάντερβαλ 2, Χάντι 9, Σίμπσον 3, Λίνταμ 17, Στιούαρτ 2, Φαγκμπένλε 16

basket.gr

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Κεραμιδάς, μετά τη νίκη της Εθνικής Γυναικών μας δήλωσε τα εξής:

«Η νίκη ήταν μεγάλη, ισότιμη με αυτή που κάναμε στα γήπεδα της Τσεχίας. Η ομάδα που αντιμετωπίσαμε θα μπορούσε να είναι κάλλιστα στην τελική φάση του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ και να έχει πάρει και μια καλή θέση. Το είχα πει, δεν γίναμε μεγαθήριο με την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ, απλά τώρα έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, και ξέρουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Στο παιχνίδι είχαμε πολύ άγχος και στρες και αυτό φάνηκε από τα ποσοστά μας. Όλα τα σουτ μας ήταν σωστά αλλά δεν έβρισκαν τον στόχο. Άμα κοιτάξετε όμως του πόντους της Μεγάλης Βρετανίας στα προηγούμενα ματς, έχει μέσο όρο πάνω από 70 πόντους. Το πάθος που δείξαμε στη άμυνα ήταν ο στόχος για να μην φάμε εύκολα καλάθια. Είναι αλήθεια ότι είχαμε στρες για τη νίκη. Θέλαμε να κερδίσουμε το ματς για έχουμε ελπίδες για την πρώτη θέση. Αυτή τη φορά ο στόχος που έχουμε δεν είναι να παίρνουμε διαφορές από την τρίτη και τέταρτη ομάδα, αλλά ξεκάθαρα ο στόχος μας είναι η πρώτη θέση. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα έξι δύσκολα παιχνίδια, όπου ο καθένας μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Εμείς κοιτάμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια. Το σημαντικό είναι ότι η εθνική έχει ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και όποιο κορίτσι μπαίνει σε αυτή την ομάδα ακολουθεί το πρόγραμμά μας. Ήταν καταπληκτικός ο κόσμος. Ευχαριστώ τους φιλάθλους της Κοζάνης που μας έδωσαν ώθηση και τους ευχαριστώ».



Άρτεμις Σπανού: Μας έδωσε ενέργεια ο κόσμος

Η Άρτεμις Σπανού ανέφερε τα εξής: «Ήταν πολύ σημαντική νίκη. Η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν εύκολη ομάδα. Παίξαμε στην έδρα μας, είχαμε τον κόσμο δίπλα μας. Μας βοήθησε πάρα πολύ στις δύσκολες στιγμές ειδικά όταν η ομάδα έχανε την ενέργειά της. Έτσι μας ενθάρρυναν και βρίσκαμε ενέργεια για να βγάζουμε καλές άμυνες. Αυτό που θα κρατήσω από τον συγκεκριμένο αγώνα πέρα από τη νίκη, είναι ότι ο κόσμος ήρθε στο γήπεδο μας υποστήριξε και μας βοήθησε να πάρουμε ένα πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα».

Ελεάννα Χριστινάκη: Ο κόσμος μας έδωσε τη νίκη

Η πρώτη σκόρερ της Εθνικής Γυναικών στον σημερινό αγώνα Ελεάννα Χριστινάκη δήλωσε τα εξής: «Σήμερα ήταν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι και πετύχαμε μια πολύ σημαντική νίκη. Κρατάω από τον αγώνα τη θέληση της ομάδας να καλύψουμε το κενό της Μάλτση και να παίξουμε όσο πιο ομαδικά γίνεται για να πάρουμε αυτή τη σημαντική νίκη. Όσον αφορά τον κόσμο επειδή είμαι στην Αμερική είχα πολύ καιρό να θυμηθώ πως είναι να παίζεις μπροστά στο ελληνικό κοινό. Ήταν τέλειος ο κόσμος, θέλω να δώσω συγχαρητήρια, όπως και το γήπεδο ότι είναι εκπληκτικό. Ο κόσμος μας έδωσε τη νίκη».

basket.gr