Μάνος Μανουσέλης | Μονόδρομος οι υποδομές - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

14.9.11

Μάνος Μανουσέλης | Μονόδρομος οι υποδομές


Ο Πρωτέας Βούλας δίνει έμφαση στις ακαδημίες του κι αυτό το απέδειξε με την πρόσληψη του Μάνου Μανουσέλη. Ο νέος υπεύθυνος ακαδημιών της ομάδας της Βούλας μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τη συνεργασία του με τους "κυανέρυθρους" και τους στόχους που θέτει, ενώ αναφέρθηκε στην "ήδη επιτυχημένη" Εθνική Ελλάδος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την συνεργασία του με τον Πρωτέα Βούλας, στον οποίο ανέλαβε υπεύθυνος ακαδημιών
"Παρακολουθώ τον Πρωτέα από πολύ κοντά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς στη γυναικεία ομάδα αγωνίζεται η γυναίκα μου, ενώ η κόρη μου είναι στις ακαδημίες. Όλο αυτό το διάστημα έβλεπα την υψηλού επιπέδου δουλειά που γίνεται, το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει αλλά και το μεράκι που έχουν προπονητές και διοίκηση. Το καλοκαίρι μίλησα με τους ανθρώπους της ομάδας και με έπεισαν ότι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Θέλουν ένα κοινό πρόγραμμα στη δουλειά που θα γίνεται σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα. Απώτερος στόχος εκτός από το να αγαπήσουν τα παιδιά το παιχνίδι που είναι το πιο σημαντικό είναι να βγουν και παίκτες για να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο. Είναι υποχρέωση όλων να ασχοληθούμε με τις μικρές ηλικίες γιατί οι υποδομές στην Ελλάδα είναι μονόδρομος".

Για τους στόχους που πρέπει να έχει ένας προπονητής όταν δουλεύει με μικρά παιδιά
"Το βασικότερο είναι να αγαπήσουν το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να μπολιάσουμε τα παιδιά με το μικρόβιο του μπάσκετ και να τα κάνουμε να το αγαπήσουν. Ακόμα κι αν δεν γίνουν πρωταθλητές να μείνουν στο μπάσκετ. Να τα κρατήσουμε ως φιλάθλους, παράγοντες ή διαιτητές. Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Σε δεύτερο επίπεδο στόχος είναι όσο μπαίνουν σε πιο εξειδικευμένη δουλειά να γίνεται μία ταυτόχρονη ανάπτυξη τεσσάρων βασικών πυλώνων. Πρέπει να διαμορφώνεται ένας παίκτης που θα είναι σωστός αθλητής, με καλή νοοτροπία, με άξια αθλητική κατάσταση και φυσικά καλή γνώση των βασικών του αθλήματος".

Για την παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα
"Υπάρχει μία κρίση που επηρεάζει τους πάντες και κατ' επέκταση τα σωματεία. Ακόμα και ομάδες που θα έπρεπε να είναι αφοσιωμένες στις υποδομές δεν το κάνουν. Τους τελευταίους μήνες κάποιοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η δουλειά στις μικρές ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι καλοί προπονητές θα ασχοληθούν με τις μικρές ηλικίες κι πάψει να γίνεται δουλειά του ποδαριού για να βγει απλά η υποχρέωση".

Για την πορεία της Εθνικής Ελλάδος μέχρι τώρα στο Ευρωμπάσκετ
"Η ομάδα είναι ήδη πετυχημένη. Η παρουσία στην πρώτη οκτάδα συνιστάται επιτυχία, καθώς οι απουσίες που υπάρχουν είναι σημαντικές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχουν νέα παιδιά που για πρώτη φορά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και δείχνουν να ανταπεξέρχονται. Αυτό δίνει ελπίδες για το μέλλον και δίκαια φέρνει χαμόγελα. Αν τελικά τα καταφέρουμε και προκριθούμε στο προολυμπιακό τότε θα είναι απόλυτα επιτυχημένη ομάδα".

Για τον αυριανό προημιτελικό με τη Γαλλία
"Είναι δύσκολο παιχνίδι. Οι Γάλοι είναι το φαβορί κι αυτό είναι το θετικό για εμάς, καθώς η πίεση είναι στη πλευρά τους. Αγωνιστικά είναι βασικό να ελέγξουμε το ρυθμό, ώστε να μην πάνε σε ένα γρήγορο τέμπο που εξαιτίας των αθλητικών προσόντων τους έχουν πλεονέκτημα, παράλληλα είναι σημαντικό να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα και στο ριμπάουντ. Θα πρέπει όλοι να πηδάνε μαζικά για να μην δοθούν δεύτερες επιθέσεις. Από εκεί και πέρα η άμυνα στον Πάρκερ είναι σημαντική, όμως όσο και να μαρκαριστεί αυτός ο παίκτης τους πόντους που είναι να βάλει θα τους βάλει. Για εμένα πιο σημαντικό είναι να μην μπουν στο παιχνίδι άλλοι παίκτες που είναι δευτερεύοντες όπως ο Νοά και ο Μπατούμ. Αν κρατηθούν αυτοί τότε έχουμε τύχη γιατί δεν μπορεί μόνος του ο Πάρκερ".