Εθνική γιορτή για το μπάσκετ, 35 χρόνια από το έπος του 1987 στο ΣΕΦ ! - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

14.6.22

Εθνική γιορτή για το μπάσκετ, 35 χρόνια από το έπος του 1987 στο ΣΕΦ !



 Ηταν η ημέρα που οι Ελληνες αγάπησαν το μπάσκετ. Σήμερα ειναι Εθνική γιορτή για το μπάσκετ . Κλείνουν 35 χρόνια από το έπος το 1987 . 

Δύο βολές ήταν αρκετές για να γράψει η Ελλάδα για πρώτη φορά με χρυσά γράμματα το όνομα της στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιουνίου 1987.

Ο τίμιος γίγαντας, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Φίλιππος Συρίγος, Αργύρης Καμπούρης με ολύμπια ψυχραιμία σκοράρει δύο φορές από τη γραμμή των ελεύθερων βολών και στέλνει τους Ελληνες στα ουράνια και τους Σοβιετικούς να μένουν με την απορία για το τι είχε συμβεί.


Η διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ 1987 ήταν η 25η που διοργανώθηκε από την FIBA και ήταν από τις πιο δύσκολες όλων των εποχών. Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο σχετικά καινούριο τότε Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Μασκότ της διοργάνωσης ήταν ο πελαργός με το όνομα Ολύμπιος.

 

Ομάδες όπως της θρυλικής Σοβιετικής Ένωσης των Βάλτερς, Βολκόφ, Μαρτσουλιόνις, Τσατσένκο, της Γιουγκοσλαβίας με παίκτες όπως οι Ντράζεν Πέτροβιτς, Ντίβατς, Ράτζα, της Ισπανίας με θρύλους όπως οι Σαν Επιφάνειο, Σιμπίλιο, Χιμένεθ, αλλά και της Ιταλίας των Ρίβα, Μπρουναμόντι, Μανίφικο μόνο ως εύκολα αντιμετωπίσιμες δεν μπορούσες να τις χαρακτηρίσεις. Μέσα σε αυτά τα μεγαθήρια ήταν και η Ελλάδα η οποία τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να εδραιώνεται με τις εμφανίσεις της ως μία νέα αλλά και μικρή (από άποψη ιστορίας) ομάδα, με πολύ αξιόλογους όμως παίκτες

 

Η Ελλάδα κατέβηκε στο γήπεδο με τους: Νίκο Σταυρόπουλο, Παναγιώτη Γιαννάκη, Αργύρη Καμπούρη, Νίκο Λινάρδο, Παναγιώτη Καρατζά, Μιχάλη Ρωμανίδη, Νίκο Φιλίππου, Λιβέρη Ανδρίτσο, Παναγιώτη Φασούλα, Μέμο Ιωάννου, Φάνη Χριστοδούλου, Νίκο Γκάλη, ενώ προπονητής ήταν ο Κώστας Πολίτης.

Η Σοβιετική Ένωση έπαιξε με τους: Αλεξάντερ Βολκώφ, Χέινο Έντεν, Σεργκέι Ταρακάνοφ, Βαλντεμάρας Κομίσους, Σεργκέι Μπαμπένκο, Βαλερί Τικονένκο, Βάλντις Βάλτερς, Βλαντιμίρ Τσατσένκο, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Σεργκέιους Γιοβάισα, Βίκτορ Πανκράσκιν, Βαλερί Γκομπόροφ και προπονητή τον:Αλεξάντερ Γκομέλσκι











Δεν υπάρχουν σχόλια: