ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ Ο ιδρυτής της ΕΣΚΑΝΑ - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ Ο ιδρυτής της ΕΣΚΑΝΑ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ

Ο Πέτρος Καπαγέρωφ γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1941.

Τελείωσε το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά ( ΙΩΝΙΔΕΙΟ ) και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αποφοίτησε από την Μαθηματική Σχολή.

Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη Αντιστασιακή δράση κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Συνελήφθη το 1969 και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε το 1974.

Το έτος 1952 και σε ηλικία 11 ετών, εγγράφηκε ως αθλητής μπάσκετ στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Αγωνίστηκε στην Παιδική, Εφηβική και Ανδρική ομάδα μπάσκετ του Πειραϊκού Συνδέσμου μαζί με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον Κώστα Δήμου και τον Βασίλη Μουζακιώτη.

Το έτος 1966 ασχολήθηκε με τα διοικητικά που Πειραϊκού Συνδέσμου από την θέση του Ειδικού Συμβούλου του τμήματος Φυσικής Αγωγής.

Το έτος 1975 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Στη συνέχεια καταλαμβάνει την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ορισμού Διαιτησίας. Η πολύ μεγάλη προσφορά του και οι αναμφισβήτητες ικανότητές του τον φέρνουν στην θέση του Προέδρου Επιτροπής Εθνικών Ομάδων, που οδήγησε μαζί με τον Κώστα Πολίτη και τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου στον ανεπανάληπτο θρίαμβο της κατάκτησης της πρώτης θέσης στο 25ο ΕΥΡΟΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ το 1987, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ως υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων, υπήρξε ο θεμελιωτής του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, που δημιούργησε σωρεία ταλέντων στο Ελληνικό μπάσκετ.

Το 1995 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, θέση που κατείχε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος κατέλαβε την θέση του Προέδρου.

Τον Ιούνιο του 2002 μετά την εκλογή του Γιώργου Βασιλακόπουλου ως Προέδρου της FIBA EUROPE , ο Πέτρος Καπαγέρωφ καταλαμβάνει την θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Το 1995 ιδρύει την Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.), που έχει στην δύναμή της ογδόντα σωματεία με εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες.

Στις 6 Δεκέμβρη 2002, ο Πέτρος Καπαγέρωφ αφήνει την τελευταία του πνοή από έμφραγμα του μυοκαρδίου, στο ΤΖΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο Πειραιά.

Ο Πέτρος Καπαγέρωφ υπήρξε ένας σεμνός και αφανής εργάτης του αθλήματος της Καλαθοσφαίρισης που δεν του άρεσε η προβολή και ήταν ένας πραγματικός εργάτης του γνήσιου ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Πέρασε μια ζωή μέσα στην εντιμότητα και την ειλικρίνεια.

Υπήρξε προσιτός με όλους με πίστη και αρχές στις ηθικές αξίες που ποτέ δεν πρόδωσε.

Το σεμνό πέρασμά του από την ζωή και τον αθλητισμό είναι άξια προς μίμηση από τις νέες γενιές, που τόσο αγαπούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: