ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Λιθουανία-Ελλάδα 86-67. Δηλώσεις Φώτη Κατσικάρη - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

16.8.14

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Λιθουανία-Ελλάδα 86-67. Δηλώσεις Φώτη Κατσικάρη


Η Ελλάδα πάλεψε ένα ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο δεν βρήκε τις λύσεις που ήθελε απέναντι στη Λιθουανία που πήρε τη νίκη με 86-67 στο πλαίσιο της πρώτης αναμέτρησης του τουρνουά του Κάουνας.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αύριο στις 16.15 τη Σλοβενία (ΑΝΤ1).

Πιο επιθετική παρουσιάστηκε η Λιθουανία τα πρώτα λεπτά, χωρίς όμως να μπορέσει να επιβάλλει το παιχνίδι της ή να μπορέσει να δημιουργήσει μια διαφορά. Μπήκε στον αγώνα με ένα 5-0 (2'03''), έφτασε στο 5-11 (6'), πήγε στο 7-15 (7'11''), αλλά στο σημείο αυτό η Ελλάδα "χτύπησε" με τον Ίαν Βουγιούκα, ήταν εύστοχη στις βολές με τον Έλληνα σέντερ και τον Κώστα Σλούκα, για να φτάσει την τιμή στη μικρότερη δυνατή διαφορά της (16-17, 9'40'') και Έλληνα γκαρντ να ισοφαρίσει με την επιστροφή μετά το πρώτο δεκάλεπτο (19-19, 10'20'') με σουτ τριών πόντων.

Οι Λιθουανοί βρήκαν τον τρόπο να αντεπιτεθούν, χρησιμοποίησαν τα φάουλ, πήγαν στη γραμμή και έφτασαν στο +10 (23-33, 17'). Και λίγο αργότερα στο +11 (26-37). Η ελληνική ομάδα κατάφερε να "μαζέψει" τη διαφορά με εκτελεστή τον Γιώργο Πρίντεζη που σημείωσε 7 συνεχόμενους πόντους, και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να καρφώνει θεαματικά, για να κλείσει το ημίχρονο 39-35.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Γιόνας Καζλάουσκας είδε την ομάδα του ανοίγει το ρυθμό και με ένα 9-2 να στέλνει τη διαφορά και πάλι στους 11 πόντους (37-48, 23'). Η Ελλάδα δεν βρήκε λύσεις στις δύο άκρες του γηπέδου, η Λιθουανία αντίθετα το έπραξε για να φτάσει ως το +23 (41-64, 27'34'') και το +24 (48-72, 32').

Δύο τρίποντα από Καϊμακόγλου και Βασιλειάδη κράτησαν την απόσταση στους 21 πόντους (54-75, 33'), ο Βουγιούκας με 1/2 βολές μείωσε στους 20 (55-75, 34'). Ο ρυθμός και ο πρώτος λόγος ανήκαν όμως στους γηπεδούχους που έφτασαν στην εύκολη νίκη με το τελικό. 86-67.

Διαιτητές: Γιασεβίτσιους, Ραμανάουσκας, Σούκις (Λιθουανία)
Δεκάλεπτα: 19-16, 39-35, 64-45, 86-67.

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Πότσιους 6, Καλνιέτις 8, Ντ. Λαβρίνοβιτς 14, Ματσιούλις 2, Σεϊμπούτις 4, Κ. Λαβρίνοβιτς 2, Γιανκούνας 3, Βαλαντσιούνας 14, Γιουσκεβίτσιους, Κουζμίνσκας 9, Μοτιεγιούνας 18, Βασιλιάουσκας 6.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Ζήσης 5, Βασιλειάδης 4, Γλυνιαδάκης 4, Παπανικολάου 5, Σλούκας 7, Καϊμακόγλου 10, Βουγιούκας 11, Πρίντεζης 14, Μάντζαρης 3, Αθηναίου, Αντετοκούνμπο 4 (δεν χρησιμοποιήθηκε ο Μπόγρης).

*Εκτός 12άδας έμειναν ο Γιάννης Μπουρούσης (ξεπερνά το κρύωμα που τον ταλαιπώρησε), ο Βλάντο Γιάνκοβιτς και ο Νικ Καλάθης








Δηλώσεις Φώτη Κατσικάρη

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, δήλωσε μετά την ήττα από την Λιθουανία στον πρώτο αγώνα του διεθνούς τουρνουά στο Κάουνας.

«Στο πρώτο ημίχρονο είδαμε κάποια πράγματα που θέλαμε και έγιναν βάσει των όσων είχαμε σχεδιάσει. Από το τρίτο δεκάλεπτο, όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε, δεν είχαμε λύσεις στην επίθεση και αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στο ένας εναντίον ενός. Η Λιθουανία είναι μεγάλη ομάδα και στην παρούσα φάση είναι πιο χαλαρή από εμάς καθώς αυτό ήταν το ένατο φιλικό της παιχνίδι, ενώ για εμάς ήταν μόλις το τέταρτο. Είναι θέμα χρόνου να βελτιωθούμε. Υπάρχει σίγουρα μεγάλη πίεση. Ελπίζω στο αυριανό φιλικό με την Σλοβεβία, που είναι πολύ μεγάλο τεστ για εμάς να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Η Λιθουανία είναι μεγάλη ομάδα και δίκαια πήρε τη νίκη».

Κατόπιν σχετικής ερώτησης για τις απουσίες, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, απάντησε: «Δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει σε κανένα φιλικό να είμαστε πλήρεις. Έλειψαν και σήμερα σημαντικοί παίκτες, ο Καλάθης για τον γνωστό λόγο, ενώ ούτε ο Μπουρούσης μπόρεσε να είναι μαζί μας. Δεν ψάχνουμε όμως για δικαιολογίες και ούτε πρόκειται να σταθούμε σε αυτό».

Στην συνέχεια η ερώτηση επεκτάθηκε και σε εκείνους που δεν βρίσκονται καν στην προετοιμασία. “Οντως μας λείπουν σημαντικοί παίκτες που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο μπάσκετ. Είχε προηγηθεί ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης δεν μπόρεσε να είναι φέτος μαζί μας, ο Σχορτσανίτης και ο Κουφός. Είμαστε μικρή χώρα και αγαπάμε το μπάσκετ. Κάθε παίκτης που είναι εδώ είναι σημαντικός. Το έχω πει και θα το ξαναπω: Αγαπώ τους παίκτες μου και θα παλέψω μέχρι τέλους μαζί τους. Δεν θα είναι εύκολο. Ξέρουμε ότι ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας, όμως, σε δεκαπέντε μέρες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Για το σχήμα με τους Πρίντεζη και Καϊμακόγλου στο “4” και στο “5”, είπε: «Είναι ένα σχήμα που ίσως το δούμε και στην Ισπανία. Θα δούμε πότε και πως θα το χρησιμοποιήσουμε. Ισως να είναι πολύ αποτελεσματικό όταν θα θέλουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό σε άμυνα και σε επίθεση. Το ίδιο ισχύει και για το διαφορετικό σχήμα με τους Παπανικολάου και Αντετοκούνμπο...».

Τέλος, για τους Λιέτουβα, είπε: «Η Λιθουανία μου άρεσε πολύ. Οι Βαλαντσιούνας και Μοτιεγιούνας που έπαιξαν και πέρυσι φέτος είναι πιο ώριμοι. Είναι αθλητικό ομάδα. Μου αρέσει ο τρόπος που παίζει και πιστεύω πως μπορεί να πάει μακριά στο Παγκόσμιο Κύπελλο».


www.basket.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: