ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Σλοβενία-Ελλάδα 71-79. Δηλώσεις Κατσικάρη, Σλούκα και Πρίντεζη - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

17.8.14

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Σλοβενία-Ελλάδα 71-79. Δηλώσεις Κατσικάρη, Σλούκα και Πρίντεζη


Η Ελλάδα πήρε τη νίκη από τη Σλοβενία 79-71 στη δεύτερη μέρα του τουρνουά του Κάουνας.

Ένα 13-0 από την ελληνική ομάδα άλλαξε γρήγορα την εικόνα που πήγα να διαμορφωθεί με την έναρξη της αναμέτρησης και έδωσε τον τόνο για τη συνέχεια. Το 4-0, έγινε 4-13 και η Ελλάδα επέβαλλε το ρυθμό της στο παρκέ, δείχνοντας ίσως το καλύτερο πρόσωπό της μέχρι σήμερα σε φιλικό αγώνα. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που είχε και τον Μπουρούση και τον Πρίντεζη στη σύνθεση και δίπλα δίπλα στην αρχική πεντάδα, μαζί με τους Ζήση, Βασιλειάδη, Παπανικολάου. Ο τελευταίος ήταν αυτός που ανέλαβε να οδηγήσει επιθετικά, σημειώνοντας στο πρώτο εικοσάλεπτο 13 πόντους.

Ο Φώτης Κατσικάρης είδε τους παίκτες του γενικά να έχουν καλύτερες συνεργασίες σε άμυνα και επίθεση, να είναι πιο μαχητικοί και να διεκδικούν κάθε φάση, κάθε διεκδικούμενη μπάλα, κάτι που φαίνεται και από τα ριμπάουντ (στο πρώτο μισό ήταν 21-12 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα). Αυτό βοήθησε να φτάσει η Ελλάδα ως το +14 (14-28, 13'30'') και να κρατήσει σταθερά τα ηνία της αναμέτρησης στα χέρια της στο πρώτο εικοσάλεπτο, ως το 30-38.

Η διαφορά πήρε και πάλι διψήφια τιμή (30-40, 20'20''), πριν οι Σλοβένοι δείξουν τα πρώτα σημάδια αντίδρασης προσπαθώντας και αυτοί να τρέξουν και καλύτερη παρουσία στα... ψηλά με ριμπάουντ και άμυνα, για να μειώσουν στους δύο πόντους (40-42, 23'). Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση, για να φτάσει ως το +10 και πάλι (42-52, 26') με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπουρούση. Ο Κώστας Καϊμακόγλου ήταν αυτός που πήρε τη σκυτάλη ως το +13 (44-57, 27'20''), για να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο 49-59. Ο Κώστας Παπανικολάου οδήγησε ως το 49-63 (31'15''), πριν η Σλοβενία απειλήσει και πάλι για να μειώσει ως τους 7 πόντους (59-66, 34'15''). Ο Γιούρι Ζντοβτς είδε τους παίκτες του να κάνουν την τελευταία τους προσπάθεια για την ανατροπή του σκηνικού, πλησιάζοντας στους 4 πόντους (71-75) με 1'36'' για τη λήξη της αναμέτρησης. Η λύση ήρθε από τον Βασιλειάδη για το 71-77 (38'44''), πριν ο Μπουρούσης γράψει το τελικό 71-79.

Δεκάλεπτα: 12-25, 30-38, 49-59, 71-79.

Σλοβενία (Ζντοβτς): Μπαλάζιτς 10, Σλόκαρ, Πρέπελιτς 8, Μούριτς 4, Μπλάζιτς, Ζούπαν, Ντράγκιτς Γκ 14, Ντράγκιτς Ζ. 12, Λόρμπεκ 11, Κλόμπουτσαρ 8, Νίκολιτς, Όμιτς 4.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 16, Ζήσης 1, Βασιλειάδης 13, Παπανικολάου 20, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου 7, Βουγιούκας 4 Πρίντεζης 8, Μάντζαρης 3, Αντετοκούνμπο 5.





Δηλώσεις 



Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εμφάνιση της Εθνικής και τη νίκη με 79-71 επί της Σλοβενίας στον δεύτερο αγώνα της για το τουρνουά του Κάουνας.

«Δεν είναι μόνο ότι κάναμε το καλύτερο παιχνίδι μας μέχρι τώρα, αλλά ότι ήταν το παιχνίδι στο οποίο είχαμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, κάτι που στα προηγούμενα φιλικά μάς κόστισε και σε ό,τι αφορά στο σκορ, αλλά και ψυχολογικά.

Σήμερα ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι και στο κομμάτι της άμυνας και στα ριμπάουντ κάναμε πάρα πολύ καλή δουλειά, πράγμα που είναι αισιόδοξο. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα που διαπιστώσαμε σε προηγούμενα ματς και που σίγουρα θα ξαναέχουμε απέναντι σε πιο αθλητικές ομάδες, μπορούμε με αμυντική δουλειά να το λύσουμε. Είχαμε λιγότερα νεκρά διαστήματα στην ισορροπία άμυνας-επίθεσης. Αν και δύο φορές εξασφαλίσαμε μεγάλη διαφορά τη χάσαμε πολύ γρήγορα κι αυτό είναι θέμα συγκέντρωσης. Είχαμε φάουλ να δώσουμε στην τελευταία περίοδο και δεν τα χρησιμοποιήσαμε, ενώ ξέρουμε ότι οι Έλληνες παίκτες είναι πολύ έξυπνοι σε αυτό το κομμάτι. Πάντως γενικά είχαμε διάθεση και ταχύτητα, πετύχαμε πολλούς πόντους στο τρανζίσιον και είχαμε πλουραλισμό.

Δεν έχουμε κάποιον μεγάλο σκόρερ, οπότε θα χρειαστεί με ομαδική δουλειά να δούμε πού έχουμε πλεονέκτημα. Είχαμε καλή ισορροπία στο μέσα-έξω παιχνίδι, καλά ποσοστά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ειδικά μετά το παιχνίδι με τη Λιθουανία. Πλησιάζουμε σε αυτό που θέλουμε. Δεν αλλάξε πολλά από χθες στο σήμερα. Προσέξαμε την αδράνεια που δείξαμε στο τρίτο δεκάλεπτο με τη Λιθουανία, που ήταν τραγικό. Η Λιθουανία είναι καλύτερη και πιο αθλητική ομάδα, αλλά εμείς κοιτάμε την ομάδα μας και σημασία έχει σε δύο εβδομάδες που αρχίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται».






"Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα αντέδρασε μετά από την κακή χθεσινή εμφάνιση και κέρδισε μια καλή ομάδα", τόνισε ο Σλούκας για να συνεχίσει: "Παραμείναμε συγκεντρωένοι στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και κερδίσαμε δίκαια την αναμέτρηση. Έχουμε ακόμη αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας και είναι κάτι πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε και τις επόμενες μέρες. Σε κάποια διαστήματα παίξαμε καλή άμυνα, ανοίξαμε το ρυθμό όπως θέλει ο προπονητής μας και παίξαμε έξυπνα».

Σε ότι αφορά τη συνύπαρξη για πρώτη φορά στο παρκέ στη διάρκεια της προετοιμασίας του Γιώργου Πρίντεζη και του Γιάννη Μπουρούση, ο Έλληνας γκαρντ τόνισε: "Είναι δυο βασικοί παίκτες στο ροτέισον και για την ομάδα συνολικά και σίγουρα βοήθησε πολύ σήμερα. Όλα τα παιδιά βρίσκουν σταδιακά ρυθμό, μετά από επίπονες προπονήσεις, "λύνονται" τα πόδια και αυτό είναι κάτι που φαίνεται στο γήπεδο".

O Γιώργος Πρίντεζης τόνισε πως "όλοι ξέραμε ότι ο χθεσινός αγώνας θα ήταν δύσκολος, αλλά δεν παίξαμε καλά", για να συνεχίσει: "Κάναμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, όμως στο τρίτο δεκάλεπτο μπήκαμε άσχημα και χάσαμε όπως χάσαμε από την Λιθουανία. Είχαμε όμως πολύ καλή αντίδραση... Μην ξεχνάμε ότι είναι φιλικά προετοιμασίας. Και τα προηγούμενα χρόνια κερδίζαμε τα φιλικά, αλλά όταν φτάναμε στην πηγή δεν πίναμε νερό.

Φέτος πάμε διαφορετικά, με πιο χαμηλό προφίλ και ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Δεν έχουμε πάρα πάρα πολύ χρόνο μπροστά μας. Κάθε παρουσία είναι σημαντική και κάθε απουσία το ίδιο. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για παίκτες κλειδιά όπως είναι ο Καλάθης και όπως ήταν χθες ο Μπουρούσης. Όμως, δεν μπορούμε να μένουμε σε αυτό...

Έχουμε λιγότερες από δεκαπέντε μέρες για το Παγκόσμιο και κάθε λεπτό μετράει. Πρέπει να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται και ατομικά και ομαδικά. Το Παγκόσμιο είναι ένας θεσμός κρίνεται κυρίως στα νοκ αουτ παιχνίδια. Εκεί όλα μπορούν να γίνουν. Μπορεί μια ομάδα να έχει άσχημη εικόνα στην προετοιμασία, αλλά να κερδίσει ένα νοκ άουτ παιχνίδι και να περάσει στους οκτώ. Και το αντίθετο βέβαια... Εμείς δουλεύουμε πάνω σε πολύ καλή βάση φέτος, ο κάθε ένας ξέρει το ρόλο του και τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Σε τέτοια τουρνουά όλα παίζουν ρόλο και μέσα σε αυτά και η τύχη.

Με ένα αποτέλεσμα μπορούν να αλλάξουν όλα είτε προς το καλό είτε προς το κακό. Είναι χαρά μας να βρισκόμαστε εδώ. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Είναι τιμή μας να παίζουμε για την Εθνική και όλοι δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό είτε παίζουμε λίγα λεπτά είτε όλο τον αγώνα. Η Εθνική έχει δώσει πολλές χαρές στο παρελθόν και μακάρι να δώσει μια ακόμη φέτος".



www.basket.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: