Η ΕΣΚΑΝΑ και το ελληνικό μπάσκετ θρηνούν την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου του Ευάγγελου Λυμπεράτου - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

15.2.22

Η ΕΣΚΑΝΑ και το ελληνικό μπάσκετ θρηνούν την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου του Ευάγγελου Λυμπεράτου



  

  Η ΕΣΚΑΝΑ πενθεί βαθύτατα για την απώλεια του Ευάγγελου Λυμπεράτου, του ιδρυτικού μέλους της και τέως Προέδρου της, του εμβληματικού παράγοντα και άοκνου εργάτη του ελληνικού μπάσκετ. Τα λόγια περιττεύουν για το μέγεθος της απώλειας λόγω της πολύπλευρης προσωπικότητας και της προσφοράς αλλά και για το δυσαναπλήρωτο της απώλειας αυτής για το άθλημα μας. Ο Ευάγγελος Λυμπεράτος γεννήθηκε το 1940 στον Πειραιά και το 1955 ενεγράφη στο τμήμα μπάσκετ του Πειραϊκού Συνδέσμου. Οι οικονομικές συνθήκες της εποχής δεν του επέτρεψαν την συνέχιση της άθλησής του, καθότι το πρωί ήταν αναγκασμένος να εργάζεται και το βράδυ να πηγαίνει σχολείο. Από τις κερκίδες και ως φίλαθλος παρακολουθούσε τα ιερά τέρατα της εποχής εκείνης (Κ. Δήμου, Γ. Βασιλακόπουλος, Β. Μουζακιώτης, Π. Καπαγέρωφ) που αγωνίζονταν στον Πειραϊκό. Το 1965 επέστρεψε από το εξωτερικό κι έπειτα από πρόσκληση του αείμνηστου Π. Καπαγέρωφ συμμετείχε στην διοίκηση του Πειραϊκού Συνδέσμου, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1968 επανίδρυσε το γυναικείο τμήμα μπάσκετ που είχε σταματήσει να υφίσταται από το 1960. Το 1972 συμμετείχε στην ίδρυση της Τ.Ε. Αττικής μαζί με τους Κοντούζογλου, Ιατρόπουλο, Βιτζηλαίο, Πιπιλιάγκα κ.λ.π., ενώ 4 χρόνια μετά, το 1976 συμμετέχει στην ίδρυση της ΕΣΚΑ και ως πρόεδρος επιτροπής πρωταθλημάτων βρίσκεται στο Δ.Σ. της Ένωσης. Το 1979 μαζί με τον Π. Καπαγέρωφ ιδρύει τα περίφημα τουρνουά Colgate που αφορούσαν τους παμπαίδες. Επί μία δεκαετία διεξάγονταν ανελλιπώς και πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι Ελληνιάδης, Μπακατσιάς, Κορωνιός, Λανές και πολλοί άλλοι. Το 1974 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής του, καθώς εξελέγη μέλος του ΔΣ του Πειραϊκού αναλαμβάνοντας Έφορος Σωματικής Αγωγής. Σε αυτή τη θέση βρισκόταν επί 30 συναπτά έτη. Το 1995 ο Βαγγέλης Λυμπεράτος μαζί με τους Καπαγέρωφ, Παλάτο, Μακρή και Βλάμη ιδρύουν την ΕΣΚΑΝΑ υπηρετώντας την Ένωση από όλα τα πόστα του ΔΣ (Πρόεδρος ΕΟΔ , Πρόεδρος επιτροπής πρωταθλημάτων , Γενικός Γραμματέας, Α΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος), ενώ υπηρξε μέλος του προηγούμενου ΔΣ της ΕΟΚ. Στην πορεία του στο χώρο της Καλαθοσφαίρισης ο Βαγγέλης Λυμπεράτος ασχολήθηκε κυρίως με την ανάπτυξη του αθλήματος ευρισκόμενος στην παραγωγική διαδικασία μαζί με τον Γ. Μακρή. Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με σπουδαίους προπονητές όπως οι Σπανουδάκης, Ποτόσογλου, Σορώτος, Αναστασάτος, Ηλιάδης, Κυρίτσης, Ράμμος, Καρελλάς, Ταυρόπουλος, Διαμαντόπουλος και πάντα στις συνεργασίες του σεβόταν την ιδιότητά τους ως προπονητές και ποτέ δεν υπεισήλθε στο έργο τους. Ο Β. Λυμπεράτος ήταν έγγαμος με την παλιά αθλήτρια του μπάσκετ Ευριδίκη Βλάχου και μαζί της είχε αποκτήσει δύο παιδιά. 

Αν υπήρχε Hall of Fame για τους παράγοντες του αθλήματος που όλοι αγαπάμε,  ο Ευαγγελος Λυμπεράτος θα έπαιρνε θέση δικαιωματικά εκεί  από τους πρώτους,  μαζί με λίγους ακόμη σπουδαίους σκαπανείς του αθλήματος όπως ο πιστός σύντροφός του και ιδρυτής της Ένωσής μας Πέτρος Καπαγέρωφ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την βαθύτατη οδύνη του καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του και προσεχώς θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση προς γνωστοποίηση της εξοδίου ακολουθίας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα ....

Ο Πρόεδρος                      Ο Γενικός Γραμματέας 

Κίμων Γκιουλιστάνης         Κωνσταντίνος Φραγκούλης  


Δεν υπάρχουν σχόλια: