ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 95-65. Δηλώσεις Κατσικάρη-Βουγιούκα - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

18.8.14

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 95-65. Δηλώσεις Κατσικάρη-Βουγιούκα


Πραγματοποιώντας την καλύτερή της εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης η Εθνική Ανδρών επιβλήθηκε της Νέας Ζηλανδίας 95-65 στο πλαίσιο της τρίτης μέρας του τουρνουά του Κάουνας.

Χωρίς ξεκάθαρη υπεροχή της μίας από τις δύο ομάδες ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό της αναμέτρησης. Η Ελλάδα έδειχνε να αναζητά τις λύσεις μέσα από πιο οργανωμένες επιθέσεις και καταστάσεις, ενώ η Νέα Ζηλανδία, για μία ακόμη φορά επιστράτευσε τα ριμπάουντ, τη δυνατή άμυνα και τα τρίποντα -έως και πολύ μακρινά τρίποντα- για να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό.

Τα σουτ από τα 6μ75 έδωσαν και στην ελληνική ομάδα λύσεις, μετρώντας μάλιστα με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου 6/10, την ώρα που οι Νεοζηλανδοί είχαν 7/14.

Η Νέα Ζηλανδία προηγήθηκε (4-7, 3'), για να προσπεράσει η Ελλάδα (10-8, 5') με τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου και τον Νίκο Ζήση να οδηγεί επιθετικά, έχοντας αναλάβει και την οργάνωση του παιχνιδιού. Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν εκεί για να... συνδράμει με τον Ίαν Βουγιούκα να γράφει το 25-18 (9'). Ήταν το σημείο στο οποίο η ελληνική ομάδα παρουσίαση μια καμπή, δέχθηκε ένα επιμέρους 12-1, για να διαμορφωθεί το 26-30 (11'50''). Το υπόλοιπο της δεύτερης περιόδου έγινε ντέρμπι, το προβάδισμα άλλαξε χέρια (συνολικά 18 φορές στο πρώτο ημίχρονο, ενώ 9 φορές οι δύο ομάδες βρέθηκαν ισόπαλες) μέχρι να έρθουν Μπουρούσης και Ζήσης να δώσουν λύσεις με τον πρώτο να ευστοχεί σε σουτ τριών πόντων με την ολοκλήρωση του εικοσαλέπτου για το 50-48.

Ο Μπουρούσης έδωσε το στίγμα στην αρχή της τρίτης περιόδου και ο Παπανικολάου συνέχισε για να φτάσει η ελληνική ομάδα στο +12 (70-58, 27') με την καλή άμυνα σε πρώτο ρόλο, βρίσκοντας και την ευκαιρία να τρέξει. Κάτι που θέλει και ζητάει ο Φώτης Κατσικάρης από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Βασιλειάδης και Βουγιούκας με τη σημαντική συμβολή του Βαγγέλη Μάντζαρη έστειλαν τη διαφορά στο 78-59 (29'10''). Και λίγο αργότερα στο +28 (92-64, 39'10''), για να φτάσει στο τελικό 95-65.

Δεκάλεπτα: 26-23, 50-48, 78-59, 95-65.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 15, Ζήσης 14, Βασιλειάδης 9, Γλυνιαδάκης 6, Παπανικολάου 14, Σλούκας 5, Καϊμακόγλου 7, Γιάνκοβιτς 3, Βουγιούκας 9, Πρίντεζης 10, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 3.

Νέα Ζηλανδία (Βούτσινιτς): Τάιτ 2, Πένι 14, Βούκονα 4, Κένι, Γουέμπστερ 13, Αμπερκρόμπι 6, Άντονι 2, Φοτού 6, Φρανκ 4, Λόε 5, Γουέμπστερ Τ. 4, Χόρβατ 5.

*Η Εθνική Ανδρών αναμένεται να επιστρέψει αύριο το βράδυ λίγο μετά τις 21.30 στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

*Εκτός δωδεκάδας έμειναν σήμερα οι Μπόγρης, Αθηναίου και Καλάθης.


Δηλώσεις Κατσικάρη-Βουγιούκα


Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόοδο που παρουσίασε η Εθνική μέσα από τα τρία φιλικά στο Κάουνας.

«Ήταν πολύ σωστός ο προγραμματισμός των φιλικών. Αρχίσαμε με το τουρνουά του Πο απέναντι σε πιο έτοιμες ομάδες. Στο Κάουνας αντιμετωπίσαμε μια πολύ δυνατή και αθλητική ομάδα που έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει, όπως η Λιθουανίας, συνεχίσαμε απέναντι σε μια ομάδα που είναι στα μέτρα μας, όπως η Σλοβενία, και τελειώσαμε με τη Νέα Ζηλανδία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ζήσεις σε μια προετοιμασία την εμπειρία του να αντιμετωπίσεις μια ομάδα που έρχεται από άλλη ήπειρο κι έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Αυτό θα μας βοηθήσει γιατί έχουμε τέτοιες ομάδες στον όμιλό μας και έτσι θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε σε καταστάσεις που δεν ζούμε καθημερινά. Στο πρώτο μέρος είχαμε πολλές δυσκολίες με πολύ υψηλό σκορ, με πολλά τρίποντα, πολλή κίνηση και πολλά σκριν. Στο δεύτερο ημίχρονο προσαρμοστήκαμε πολύ καλά, βέβαια και οι αντίπαλοι έμειναν από δυνάμεις, αλλά κι εμείς κάναμε τη δουλειά μας και ήμασταν σοβαροί μέχρι το τελευταίο λεπτό. Σίγουρα φεύγουμε ικανοποιημένοι σε αυτό το κομμάτι της δουλειάς έχοντας πάντα στόχο κάθε μέρα να είμαστε καλύτεροι και σε υψηλότερο ποσοστό έτοιμοι για την έναρξη του Μουντομπάσκετ».

Ερωτηθείς ποιο κομμάτι τον ικανοποιεί και ποιο τον προβληματίζει από τη μέχρι τώρα πορεία της προετοιμασίας, απάντησε: «Αυτό που με χαροποιεί και το είχα πει από την αρχή της προετοιμασίας είναι η αφομοίωση της φιλοσοφίας που μπορεί να είναι διαφορετική με ό,τι έχει συνηθίσει ο κάθε παίκτης στην ομάδα του. Μπορεί να μας λείπει η αθλητικότητα, ίσως και το ταλέντο σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά στο κομμάτι του μπασκετικού IQείμαστε πολύ ψηλά κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Και δεν είναι ότι οι παίκτες αφομοιώνουν ό,τι τους λέει ο προπονητής, αλλά νιώθω ότι τους αρέσει αυτό που κάνουν και είναι πολύ σημαντικό να νιώθει ο παίκτης καλά κι όχι να κάνει κάτι επειδή είναι υποχρεωμένος. Αυτά που με προβληματίζουν είναι δύο κομμάτια. Το πρώτο είναι ότι έχουμε κάποια κενά διαστήματα και είναι δουλειά του προπονητικού τιμ ώστε οι παίκτες να είναι έτοιμοι και να έχουμε τη σωστή χημεία και τη σωστή πεντάδα την ανάλογη στιγμή. Το δεύτερο είναι το κομμάτι των ριμπάουντ, στο οποίο θα πρέπει να επιμείνουμε γιατί έχουμε τους ψηλούς που έχουμε, με την έννοια ότι δεν είναι τόσο αθλητικοί και θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στο έδαφος. Είναι θετικό ότι ο Ίαν Βουγιούκας μέρα με τη μέρα φαίνεται ότι βρίσκει τα πατήματά του, ξεπερνά τον τραυματισμό του και θα είναι σημαντικό κάθε μέρα να είναι καλύτερος για να βοηθήσει την ομάδα».

Ο Ίαν Βουγιούκας με τη σειρά του τόνισε: «Μπήκαμε στο δεύτερο ημίχρονο πιο αποφασιστικά, παίξαμε καλύτερη άμυνα, πιέσαμε τη Νέα Ζηλανδία κι έτσι ήρθε η νίκη και με αυτό το σκορ. Παιχνίδι με παιχνίδι είμαστε καλύτεροι. Το πρώτο τουρνουά ήταν πολύ δυνατό, απέναντι σε καλές ομάδες. Βελτιώνουμε διαρκώς την εικόνα μας και τα φιλικά μάς έχουν κάνει καλό. Τώρα έχουμε μπροστά μας τα δύο παιχνίδια με την Τουρκία, ξεκινώντας από αυτό της Τετάρτης στο ΟΑΚΑ. Είναι το μοναδικό φιλικό στην Ελλάδα και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει και να μας βοηθήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: