ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Με νίκη ξεκίνησαν τα φιλικά. Σερβία-Ελλάδα 64-66 - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

9.8.14

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Με νίκη ξεκίνησαν τα φιλικά. Σερβία-Ελλάδα 64-66



Η Εθνική μπήκε στο παιχνίδι δυνατά παίρνοντας την έλεγχο της αναμέτρησης στο πρώτο διάστημα. Κατάφερε να προηγηθεί (2-6, 320 και 5-13, 520) παίζοντας στο διάστημα αυτό όπως θέλει ο Φώτης Κατσικάρης να δει την ομάδα να παίζει: Με πίεση στην άμυνα, κλεψίματα και επιλογές στον αιφνιδιασμό όποτε έχει την ευκαιρία να τρέξει.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής χρησιμοποίησε τον αγώνα για να δει αυτά που ήθελε κάνοντας αλλαγές, βλέποντας διαφορετικά σχήματα και πρόσωπα στο παρκέ. Η Σερβία βρήκε τη δική της ευκαιρία να πλησιάσει στον έναν πόντο με την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου, πριν προηγηθεί για πρώτη φορά στον αγώνα (14-15, 1015). Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν αυτός που έδωσε λύσεις επιθετικά, οδηγώντας στο 14-18 (12). Ο Κώστας Παπανικολάου διατήρησε την απόσταση στα ίδια επίπεδα (16-20, 1340) και ο Κώστας Βασιλειάδης τον... μιμήθηκε (19-23, 1415). Οι Σέρβοι έκαναν το δικό του σερί και με ένα 7-0, βρέθηκαν στη θέση του οδηγού (26-23, 18), πριν η ελληνική ομάδα ισορροπήσει και πάλι με το ημίχρονο να κλείνει 29-29.

Ο αγώνας διατήρησε το ενδιαφέρον σε ότι αφορά τη διακύμανση στο σκορ με τις δύο ομάδες να κυνηγούν η μία την άλλη. Οι Σέρβοι προηγήθηκαν (34-31, 2150), η Ελλάδα απάντησε σχετικά γρήγορα για το 34-37 (23) και κράτησε το προβάδισμα ως και 41 πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου, όταν η Σερβία βρήκε επιθετικά λύσεις για να φτάσει στο 49-47 (30). Η Ελλάδα βρέθηκε να χάνει και πάλι με τέσσερις πόντους (53-49, 33), πριν κάνει την αντεπίθεσή της με τον Ζήση και τον Μπουρούση να ευστοχούν και την άμυνα να σφίγγει και πάλι, ως το 53-58 (3525) και αργότερα το 55-60 (3610). Οι Σέρβοι ισοφάρισαν και πάλι (60-60) και χρειάστηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα να πάει ο αγώνας στη ρουλέτα των βολών, όπου Μπουρούσης και Βασιλειάδης με 4/4 οδήγησαν στη νίκη και στο τελικό 66-64

Διαιτητές: Μαέστρ, Ιερεθουέλο, Ντοζάι
Δεκάλεπτα: 12-13, 29-29, 49-47, 66-64
Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Μίτσοφ, Μίτσιτς 2, Μπογκντάνοβιτς 11, Μπιέλιτσα 9, Μάρκοβιτς 4, Ραντούλιτσα 7, Κάτιτς 3, Στίματς 10, Σιμόνοβιτς 7, Μίτροβιτς 4, Μπίρτσεβιτς 7, Γιόβιτς
Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπόγρης, Μπουρούσης 19, Ζήσης 9, Βασιλειάδης 11, Παπανικολάου 9, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου 7, Γιάνκοβιτς 5, Βουγιούκας, Μάντζαρης 2, Αθηναίου 2, Αντετοκούνμπο


Δηλώσεις Φ. Κατσικάρη - Γ. Μπουρούση




Ο Φώτης Κατσικάρης και ο Γιάννης Μπουρούσης μίλησαν λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης με τη Σερβία για το πρώτο αυτό τεστ της Εθνικής Ανδρών στο δρόμο της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, έκανε λόγο για την άμυνα και για παιχνίδι ειδικών συνθηκών τονίζοντας: «Πάντα υπάρχει μια δυσκολία στο πρώτο φιλικό μετά από μια περίοδο προετοιμασίας. Μπορώ να πω ότι κατά διαστήματα είδαμε κάποια πράγματα που δουλεύουμε κάθε μέρα. Δεν είναι εύκολο να γίνει σε ό,τι αφορά τις συνήθειες που έχουν οι παίκτες, στην προσαρμογή σε αυτό που ζητάμε. Αυτό που λέμε ταχύτητα, δεν είναι μόνο να τρέχουμε. Είναι στο κομμάτι της ταχύτητας, το να βρισκόμαστε σε σωστές θέσεις και να έχουμε ένα σωστό πάσινγκ γκέιμ που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαβάσουμε καταστάσεις, ώστε να έχουμε επιτυχία. Ήμασταν πολύ στατικοί, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο. Κάθε φορά που μοιράσαμε την μπάλα, παίξαμε με ταχύτητα και είχαμε σωστές τοποθετήσεις βρήκαμε ανοιχτά σουτ, άσχετα αν κάποια δεν βρήκαν στόχο, ή καταστάσεις κοντά στο καλάθι, ενώ βρήκαμε και διαδρόμους για διεισδύσεις.»

Αυτό που περιμένει να δει ο Κατσικάρης στη συνέχεια είναι «μεγαλύτερη βελτίωση στην άμυνα», προσθέτοντας: «Κάποιοι έπαιξαν λίγο παραπάνω σήμερα, υπήρχε μια κούραση και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα παιχνίδια για να γίνουμε καλύτεροι στη συνέχεια σε κάποια κομμάτια. Περίμενα ένα 50% ετοιμότητας από την ομάδα σε αυτό το φιλικό, γιατί αυτός είναι ο προγραμματισμός. Δεν θέλαμε το 100% στο πρώτο φιλικό. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, όλα τα παιδιά προσπάθησαν και ήταν καλό που ο αγώνας έγινε... ειδικών συνθηκών στο τέλος, πηγαίνοντας στον πόντο, με τις βολές, για το κομμάτι της τακτικής. Γιατί και αυτό σου το δίνουν τα φιλικά. Σε γενικές γραμμές ήταν καλή η εικόνα, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης και θα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά στο γήπεδο, αλλά και στην ομιλία και στο βίντεο για να καταλάβει ο καθένας πιο πολύ αυτά που ζητάμε από αυτόν.»
Η ομάδα είχε και τις απουσίες της (Πρίντεζης και Καλάθης ήταν εκτός, ενώ ο Γλυνιαδάκης ήταν ο τρίτος που δεν βρήκε θέση για τον αποψινό αγώνα στο ρόστερ) με τον Κατσικάρη να τονίζει πως «το σωστό είναι να μιλάς πάντα για αυτούς τους 12 που παίζουν. Ξέραμε ότι θα υπάρξουν απουσίες, γι αυτό και υπάρχουν περισσότερο από 12 παίκτες σε μια προετοιμασία και συνεχίζουμε. Αυτοί που έπαιξαν πάλεψαν για το καλύτερο.»

Ανάμεσά τους και τρεις παίκτες που αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών. Ο Γιάννης Αθηναίου, ο Γιώργος Μπόγρης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Δεν ήταν εύκολο για τα παιδιά αυτά. Η Σερβία είναι καλή και σκληρή ομάδα και έχει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, ενώ αυτό ήταν το 5ο φιλικό της. Βρίσκονται σε μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Είναι θετικό που πήγε το παιχνίδι εκεί, κλειστό και σε χαμηλό σκορ. Είχαμε πει ότι κριτήριο θα είναι η άμυνα και να δημιουργήσουμε καταστάσεις στην επίθεση, να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητα. Τα συμπεράσματα είναι θετικά για πρώτο φιλικό, αλλά εμείς θα εστιάσουμε στα αρνητικά, ώστε να βελτιωθούμε για τη συνέχεια...»

Γ. Μπουρούσης: «Να διαχειριστούμε καλά το κάθε αποτέλεσμα»
Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Ελλάδας. Η στατιστική του δίνει 19 πόντους, αν και στην πραγματικότητα έχει σημειώσει 24, καταγράφοντας το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ του με τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας. Ο ίδιος δεν ασχολήθηκε καν με τους αριθμούς. Η εμπειρία του τον έχει διδάξει ότι άλλα είναι αυτά που θα πρέπει να κοιτάξει στο πρώτο φιλικό:
«Ήταν ακριβώς το πρώτο φιλικό μας στην περίοδο προετοιμασίας. Προσπαθήσαμε όλα τα παιδιά για το καλύτερο. Θέλουμε πολλή βελτίωση στην άμυνα και πιστεύω ότι είναι κάτι που θα γίνει μέσα από τους αγώνες που θα δώσουμε εδώ στο Πο, αλλά και στη συνέχεια. Είναι τα παιχνίδια που θα κάνουν να βρεθούμε ακόμη καλύτερα μεταξύ μας και να προχωρήσουμε ως ομάδα. Χρειάζεται προσπάθεια στην τρανζίσιον άμυνα, στο ριμπάουντ, στα πικ εντ ρολ. Πρέπει να βρούμε τα πατήματά μας. Ο προπονητής είναι αυτός που θα μας πει περισσότερα, θα μας πει τι είδε και τι δεν είδε, τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. θα κάνουμε μίτινγκ, θα μας αναλύσει το παιχνίδι και θα συνεχίσουμε. Είχαμε όλη τη διάθεση να παίξουμε και να βοηθήσουμε σήμερα, αλλά δεν βγήκε στο βαθμό που θα θέλαμε. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτεί κάποιος ότι ήταν ο πρώτος αγώνας μετά από προπονήσεις τόσων ημερών. Τα πόδια είναι ακόμη πιασμένα. Αυτό που θα ήθελα εγώ να τονίσω και είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει με τον Νίκο (Ζήση) είναι ότι πρέπει να διαχειριστούμε σωστά και τα αποτελέσματα. Όπως είχε πει κι αυτός τα τελευταία χρόνια βγαίνουμε πρωταθλητές στα φιλικά, αλλά η συνέχεια δεν είναι ανάλογη. Ίσως να αρχίσουμε να τα χάνουμε για να πάμε λίγο καλύτερα... Σοβαρά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε σωστά το κάθε αποτέλεσμα. Να μην ενθουσιαζόμαστε και να μην παίρνουμε θάρρος με την κάθε νίκη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: