Ψαλίδι στις επιχορηγήσεις από τη Γ.Γ.Α.. Τι απαντά με την επιστολή του ο Γ. Βασιλακόπουλος στην Ε.Ο.Ε. - ΕΣΚΑΝΑ

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

13.3.14

Ψαλίδι στις επιχορηγήσεις από τη Γ.Γ.Α.. Τι απαντά με την επιστολή του ο Γ. Βασιλακόπουλος στην Ε.Ο.Ε.


Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς την Ε.Ο.Ε.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν θα παραστεί στην σημερινή σύσκεψη της Ε.Ο.Ε. θεωρώντας ότι η άκαιρη ανακοίνωση των οικονομικών επιχορηγήσεων των Αθλητικών Ομοσπονδιών από την Γ.Γ.Α. πριν την έγκαιρα γνωστοποιηθείσα αυτή σύσκεψη είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτη και αντιδεοντολογική.

Η υποχρέωση της πολιτείας στην ενίσχυση και προστασία του αθλητισμού δεν αποτελεί χαριστική πράξη αλλά αντίθετα ρητή δεσμευτική της συνταγματική υποχρέωση.

Η πρωτοφανής μείωση των οικονομικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού αθλητισμού. Ο αθλητισμός δεν είναι μια τυπική δαπάνη που υπόκεινται σε περικοπές. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, κοινωνική επένδυση και όχι οικονομική δαπάνη.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες αυτών που έκαναν την πραγματικά ανάλγητη αυτή εξαγγελία. Στην Ε.Ο.Κ. από τα 6.15 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε το 2003 ανακοινώθηκε το μη ανταποκρινόμενο στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας της ποσό των 1.35 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ομοσπονδία μας υποχρεούται να συμμετάσχει σε μια σειρά Πανευρωπαϊκών διοργανώσεων σε όλες τις Κατηγορίες των Εθνικών ομάδων υποδομής όπως φυσικά και οι άλλες Αθλητικές Ομοσπονδίες. Ο σχετικός προϋπολογισμός πραγματοποιείται τον Νοέμβριο κάθε έτους όπως ορίζεται από τον Αθλητικό Νόμο. Μετά την παρέλευση τόσων μηνών τα εγκεκριμένα ποσά αναιρούνται με την ανεύθυνη απόφαση της μείωσης της οικονομικής επιχορήγησης.

Και είναι δραματικά ανεύθυνη επειδή πέραν των άλλων αγνοήθηκε και η δυνατότητα εκμετάλλευσης της συμφωνίας πώλησης του Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. προς όφελος της οικονομικής επιχορήγησης του ελληνικού αθλητισμού.

Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη και εν πολλοίς στερούμενης ηθικής βάσης το ότι η ανάλγητη αυτή ανακοίνωση συνδυάζεται με την απειλή για επανασύσταση του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Αυτή όμως η απειλή δεν μπορεί να μας αγγίξει. Κάθε χρόνο μας ελέγχουν η Εφορία και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε τι να μας ελέγξουν πλέον, στην φτώχεια ή στις συνθήκες διάλυσης που επιχειρούν να δημιουργήσουν στο αθλητικό κίνημα; Δεν απομένει παρά να επιχειρήσουν και τον διορισμό δικών τους ανδρείκελων αν έχουν βέβαια το θάρρος γιατί φυσικά το θράσος περισσεύει.

Και για να τελειώνουμε και προκειμένου να λυθεί οριστικά το κρίσιμο αυτό θέμα της συνταγματικής επιταγής και να πάψει να είναι αντικείμενο πελατειακής, κομματικής σχέσης και διαδρομικής λειτουργίας θα πρέπει το κονδύλι για τον ελληνικό αθλητισμό να εμφανίζεται με συγκεκριμένο ποσοστό στον τακτικό ελληνικό προϋπολογισμό.

Οι εμπαιγμοί, οι μεταθέσεις, οι διαθέσεις και η αοριστολογία του μέλλοντος δεν έχουν σχέση με τον σοβαρό προγραμματισμό και την σταθερή σχέση που επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν την πολιτεία με το αθλητικό κίνημα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ.

Γεώργιος Βασιλακόπουλος






Δεν υπάρχουν σχόλια: